Wat doe je met een kind dat boos is?

Een kind dat staat te roepen in de winkel omdat hij of zij toch echt wel dat ene snoepje wil, maar natuurlijk niet krijgt. Iedereen herkent deze situatie wel.
Maar wat doe je met een kind dat boos is?

Wat doe je als je kind heel boos en emotioneel wordt?

Hou je kind een spiegel voor zodat het weet welke emotie het toont. Zeg bijvoorbeeld: “Ik merk dat je boos bent en dat die opmerking je pijn doet. Zo toon je dat je aandacht hebt voor dat gevoel en dat er ruimte voor is.”

Waarom is spiegelen belangrijk?

Je kind leert dat het emoties mag uiten. Alleen dan zal het verschillende emoties bij zichzelf leren kennen. En op den duur leert het daardoor ook emoties bij anderen kennen. Bijvoorbeeld: mijn vierjarig kleinkind wordt boos als ik iets niet toelaat. Dan roept ze uitdagend: ‘stommerd!’. Dat is een normale reactie. Kinderen mogen daar boos of verdrietig om zijn en mogen huilen. Maar het blijft natuurlijk wel belangrijk, dat ouders grenzen trekken. Want dat biedt kinderen veiligheid en houvast.”

Zoeken boze kinderen op een verkeerde manier aandacht?

Een kind doet niet vervelend voor de lol. Kinderen hebben heel veel liefde en aandacht nodig, net op momenten dat ze die aandacht het minst verdienen. Vaak sturen ouders ze dan naar hun kamer, of proberen het kind zo snel mogelijk te laten stoppen met huilen. Dat is begrijpelijk. Maar als je een kind wegstuurt of geen aandacht geeft als het geëmotioneerd is, dan voelt het zich alleen en dan onderdrukt het vaak zijn emoties. Het reageert zich dan af op een ander moment op school of tijdens hobby’s door wild te doen, of gek of irritant.”

Als ouder heb je soms even genoeg van het boze geschreeuw of verdriet. Wat doe je?

Wees daarover eerlijk en oprecht tegenover je kind. Geef aan wanneer het wel kan. Als je kind bijvoorbeeld jammert: “Hier is mijn tekenwerkje, kijk eens, kijk eens?” En jij hebt even geen zin omdat je net thuis komt van je werk en even rust zoekt? Zeg dat dan duidelijk: “Leuk dat je je werkje toont, ik wil het heel graag goed bekijken. Doen we dat dan meteen na het eten? Ik heb even een momentje rust nodig. Ik voel me moe van het werk.” Kinderen appreciëren het als je eerlijk met ze bent.”

bron: https://www.klasse.be/11407/wat-doe-je-met-een-kind-dat-boos-is/