Terug naar school: slaapritme aanpassen

Vrijdag is het weer zover: De eerste schooldag!
Tijdens de vakantie mogen de kinderen natuurlijk wat langer opblijven. Superleuk!
Maar het is ook belangrijk dat ze terug overschakelen naar een school slaapritme.
Hoe doe je dat?!

Tip 1: slaap op een ritme

Opstaan wordt makkelijker als je een vast uur hebt voor het slapengaan en opstaan.
Pas dus het best een paar dagen voor de eerste schooldag het slaapritme van je kind aan: op tijd in bed en niet meer uitslapen.
Of schuif het slaapuur elke dag een kwartiertje op, tot je in het schoolritme zit.

 • Doen: sommige kinderen blijven het liefst tot de laatste dag in het vakantieritme hangen. Zodra het schooljaar start, eist dat zijn tol. Dan voelen ze zelf aan dat ze moe zijn. Dat is een ideaal moment om een vervroegd slaapuur te installeren.
 • Niet doen: het heeft geen zin om je kind vroeg in bed te leggen én lang te laten uitslapen. Dan is het ‘s avonds niet moe en geraakt het niet in een nieuw ritme.
Tip 2: slaap genoeg

Na een lange vakantie en veel tijd om te spelen is het wennen aan geconcentreerd in de klas zitten. Daarvoor moet je kind goed uitgerust zijn en dus voldoende slaap hebben.

tabel met aantal uren slaap per leeftijd

 • Doen: motiveer jouw kind om genoeg te slapen. Dat kan de eerste dagen met een beloning zoals: stickers, een gezelschapsspelletje, extra tijd op de tablet of gewoon een lief complimentje.
 • Niet doen: schermtijd (tablet, televisie, smartphone, Nintendo, …) heeft een opwekkend effect.
  Zet dus een halfuurtje voor het slapengaan alle schermen uit, zo komt je kind tot rust. L
  ees een verhaaltje voor of overloop de afgelopen dag: maak er een halfuurtje qualitytime van.
Tip 3: gezonde spanning mag

Een eerste schooldag is natuurlijk spannend. Misschien is je kind zenuwachtig voor het nieuwe schooljaar of wil het niet

Misschien is je kind zenuwachtig voor het nieuwe schooljaar of wil het niet terug naar school. Neem de tijd om te luisteren naar je kind. Stel vragen als: “Ik zie dat je wat gespannen bent, klopt dat?” Bevestig dat spanning normaal is bij een nieuwe start. Zoek samen uit hoe je kind deze stap kan zetten. Maar geef niet toe aan niet-terug-naar-school-gaan.

 • Doen: overloop samen de eerste schooldag. Hoe gaan jullie naar school? Wie gaat hem/haar brengen? Wat neemt hij/zij mee? Wie komt hem/haar ophalen en wanneer? Op die manier geef je duidelijkheid en verminderen de zenuwen.
  Vergeet vooral niet dat jouw enthousiasme besmettelijk is, jij kan een gerust gevoel doorgeven aan je kind.
 • Niet doen: je hoeft je kind niet meteen te wijzen op wat moet en mag op school. Zo verhoog je de druk op een ‘goede’ start en zal het misschien nog zenuwachtiger worden.

 

Heb je nog vragen? Bel dan eens naar de opvoedingslijn: 078 15 00 10